Így drágul az élet jövőre

A kormány újabb lépést tett az egykulcsos személyi jövedelemadózás irányába, a költségvetésből kieső pénzt a fogyasztási adók növelésével szedi be. Drágulnak az illetékek, bővül a chips-adót fizetők köre, nő az áfa és az eva kulcsa, adóvá változnak a járulékok, csökkennek a kedvezmények. Az utolsó pillanatban több mint százoldalnyi módosító került a képviselők elé, bevezették az Erzsébet-utalványt, helyi adót kell fizetnie a nemzeti banknak is.

Jóval drágább hétköznapokat vetít előre a hétfőn este 232 igen szavazattal, 78 nem ellenében elfogadott, 2012-es adózásról szóló törvény. A személyi jövedelemadózás idei változtatása miatt a költségvetésből kieső összeget jövőre ugyanis már nem az államosított nyugdíjpénzekből pótolja a kormány, hanem elsősorban a fogyasztási adók növeléséből. A képviselők elé hétfőn több mint százoldalnyi zárószavazás előtti módosító javaslat érkezett, így borítékolható: a kormánypárti többség olyan változásokat is megszavazott az ellenzéki tiltakozás ellenére – lásd keretes írásunkat –, amik tartalmával a kormánypárti képviselők sincsenek tisztában. Néhány a 2012-es adószabályok közé utolsó pillanatban becsempészett változások közül:

Januártól csak a nemzeti üdülési alapítvány által kibocsátott Erzsébet-utalvány lehet fogyasztásra és készétel-vásárlásra adható béren kívüli, kedvezményes közteherrel adható juttatás. Az Erzsébet-utalvánnyal kapcsolatos szabályokat később rendeletben alkotja meg a kormány.
Az evakörből 2012-től kilépő vállalkozások az eddigi szabályok szerint 2013. június 30-ig nem kellett volna társaságiadó-előleget fizetniük, ezt az előírást most módosították.
A gépjárműflotta-üzemeltetőnek legalább 100 kocsival kell rendelkeznie.
A cigarettán kívüli dohánytermékek forgalmazói az adójegy
lecserélésével „rugalmas, a gyorsan változó piaci igényekhez alakuló árpolitikát” folytathatnak, de az adójegy lecserélésének állami többletköltségeit költségtérítés formájában meg kell fizetniük.
Adómentesek maradnak az úgynevezett üzletpolitikai célú, vagyis reklámként kapott juttatások, valamint évi 600 000 forintig az ingó vagyon értékesítése.
Az öröklés, ajándékozás és vagyonátruházás vagyonszerzési illetékét a közigazgatási hatósági és bírósági eljárásért eljárási illetékét soron kívüli, sürgős vagy azonnali eljárások esetén igazgatási szolgáltatási pótdíjjal is megfejelik.
A helyi iparűzési adó kivételével helyi adó fizetésére köteles lett a Magyar Nemzeti Bank is.
Az extra dzsem és a különleges minőségű lekvárok mellett az extra zselét és a marmeládot is kivették a chipsadó hatálya alól, és csak az számít egy módosítás szerint energiaitalnak, ami legalább egy ezreléknyi metil-xantint és tíz százaléknyi taurint egyaránt tartalmaz.

Személyi jövedelemadó

Az egykulcsosnak mondott személyi jövedelemadózás, mint ezt már korábban is tudni lehetett, valójában lényegében kétkulcsos lesz: a havi bruttó 202 ezer forint fölötti jövedelemnek a félszuperbuttóval felszorzott része után kell a 16 százalékos szja-t megfizetni. Az adójóváírás intézményét azonban megszüntetik.

Módosul az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző törvény. Ezentől a bruttó 300 ezer forint alatt keresők nettó bérének értékét a munkaadónak kell megőriznie. Aki ezt nem tartja be, azt a munkaügyi ellenőrzés során nem bírságolhatják, viszont az elvárást nem teljesítő cég két évig nem indulhat közbeszerzésen, és nem kaphat állami támogatást.

Adókötelessé válik a reprezentáció és az üzleti ajándékok juttatása. A juttatás értékének 1,19-szeresét 16 százalék szja és 27 százalék eho terheli.

Illetékek

Az új adótörvények értelmében jövőre lényegesen csökken a regisztrációs adó, ugyanakkor az illetéktörvény módosítása megemeli a személygépkocsik átírási illetékét.

A szavazás elhalasztását kérték

Az adótörvényekről szóló, hétfői esti parlamenti zárószavazás elhalasztását kérte az ellenzék a számos, szavazás napján benyújtott módosító javaslat miatt. A Ház kormánypárti többsége azonban leszavazta az erre vonatkozó jobbikos ügyrendi kérést, amiért az LMP kivonult az előterjesztés záróvitájáról. Volner János (Jobbik), a záróvita előtti ügyrendi felszólalásában azt kezdeményezte, hogy csak jövő héten szavazzanak az adótörvényekről, mivel szerinte több módosító javaslat még az előterjesztés tárgyalásának kezdetén, este fél kilenckor sem volt megtalálható a parlament honlapján. A jobbikos politikus arra kérte a többi ellenzéki párt képviselőit, hogy minden lehetőséget ragadjanak meg a kormány "újabb népnyúzó, sanyargató, megszorító intézkedésének" megakadályozására a parlamenterizmus keretében. Az ülést levezető Ujhelyi István tájékoztatásában úgy pontosította Volner Jánost, hogy az általa említett módosító javaslatok este hét órakor felkerültek a Ház honlapjára. Az igazgatási illeték 2200 forintról 3000 forintra nő. A peres eljárás illetéke 10 000 és 1 500 000 forint közé változik. A válóper, valamint a közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránti eljárás illetéke 30 000 forint lesz.

Felgyorsul az ingatlanszerzési illeték kivetése: az ingatlan megszerzéséről az ingatlan-nyilvántartási eljárás befejezését követő nyolc napon belül értesíti a földhivatal az adóhatóságot.

Chipsadó

A módosítások értelmében bővül a termékkör az ízesített sörrel és az alkoholos frissítőkkel, ezen termékek esetén az adó összege 20 Ft/liter lesz, pontosabbá válik az energiaital fogalma, az üdítőitalok és az előrecsomagolt cukrozott készítmények esetén nem a hozzáadott cukor, hanem az összes cukortartalom lesz az irányadó abban a tekintetben, hogy a termék adóköteles vagy sem.

Változnak a meglévő termékkörben az adómértékek. a 25 százaléknál alacsonyabb gyümölcstartalmú üdítőitalok esetén a mérték 5 Ft/literről 7 Ft/literre emelkedik, a sós snackek és ételízesítők esetén 200 Ft/kg-ról 250 Ft/kg-ra emelkedik az adó mértéke és az extrudált sótartalmú termékek is adókötelesek lesznek. Az alábbi változások következnek be 2012. január 1-jétől a netában a benyújtott törvényjavaslathoz képest az elfogadott módosító indítványok következtében: bővül a termékkör az ún. gyümölcsízzel , melynél az adó összege 500 Ft/kg lesz, a kivonat alapú szörpök nem lesznek adókötelesek.

A sós snackek körében csak a 2 százaléknál magasabb sótartalmú előrecsomagolt Magyar Élelmiszerkönyv szerinti sütőipari termékek lesznek adókötelesek. Változnak a meglévő termékkörben az adómértékek: a 25 százaléknál alacsonyabb gyümölcstartalmú szörpök, sűrítmények, koncentrátumok esetén 200 Ft/liter lesz az adó mértéke a jelenlegi 5 Ft/literről. Előrecsomagolt cukrozott készítmények esetén 100 Ft/kg-ról 130 Ft/kg-ra nő az adómérték, kivéve a kakaóital-porok esetén, ahol a mérték 100 Ft/kg-ról 70 Ft/kg-ra csökken. Egy zárószavazás előtti módosító a kakaós tejet, a kakaós italt, a túró rudit, a madártejet kiveszi a fizetők köréből.

Jövedéki adó

A kereskedelmi gázolaj adókedvezményét kisebb mértékben növelik: januártól a dízelt üzleti célból tankolók literenként 17 forintot igényelhetnek vissza, holott az eredeti tervben 19,5 forint szerepelt. A törvényjavaslat szerint a magánszemélyek által saját fogyasztásra készített sör, bor és pezsgő előállítása nem minősül jövedéki termék belföldi előállításának, így ez a tevékenység mentesül az adóraktári kötelezettség alól.

Évente háztartásonként 1000 liter sört lehet főzni adómentesen, feltéve, hogy azt nem értékesítik. A sör előállítására alkalmas főzőüstöt és komlóforraló üstöt viszont csak vámhatósági engedéllyel lehet majd birtokolni. A kisüzemi sörfőzdék adminisztrációs terheit enyhítik. Szintén adómentes lesz 1000 liternyi saját fogyasztásra szánt gyümölcsbor és évi 1000 liter pezsgő előállítása. A korábbi visszaélések miatt szűkíti azt a lehetőséget, hogy a bejegyzett kereskedők az adó megfizetése nélkül hozhassanak be a jövedéki biztosíték összegét többszörösen meghaladó mennyiségben jövedéki termékeket. Januártól piacokon, vásárokon is értékesíthetők lesznek az adózott, zárjeggyel ellátott bér- és magánfőzött, gyümölcspárlatnak minősülő tömény italok.

Áfa

Ahogyan már tudni lehetett, az általános forgalmi adó felső kulcsa 25-ről 27 százalékra nő, így a bruttó árban megjelenő áfatartalom 20-ról 21,26 százalékra változik. Az adómérték kezelésére alkalmas pénztárgépeket és taxamétereket február 29-ig kell átállítani, az átállításig kézi kibocsátású nyugtával, illetve számlával kell a bizonylatadási kötelezettséget teljesíteni.

Társasági adózás

A társasági adóról és osztalékadóról szóló szabályozásban megjelenik többek között az adomány és a bejelentett immateriális jószág fogalma. Ez utóbbi az adóhatóságnak a szerzéstől számított hatvan napon belül bejelentett, jogdíjbevételre jogosító javait jelenti, ennek majdani eladása csökkenti majd a társasági adó alapján.

Az egyszerűsítés jegyében módosítják a bejelentett részesedés fogalmát, hogy a tulajdonosoknak ne kelljen bejelenteniük, ha egy cégben a százalékos részesedésük nem nő, csak annak az értéke. Újradefiniálják az osztalékot, hogy a meghatározás megfeleljen az Európai Unió egységes jogértelmezési gyakorlatának.

Eva

A kormány és a frakció hosszas csatározás után döntött az eva kulcsáról is. A változtatások értelmében a jelenlegi 30-ról 37 százalékra emelkedik az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa, a munkaadó által fizetendő tb-járulék pedig 27 százalékos, szociális hozzájárulási adóvá változik.

Forrás: Index